Iz govora Vakifa Asima Hamidovića:

U ime Dragog Allaha dž.š. ovu časnu kuću dao sam izgradit za rahmet dušu svojih roditelja, oca Nedžiba i majke Hajrije rođene Ćuk, a na radost džematlija Šipova. Kao i za rahmet dušu svih šehida i Šipovljana koji su preselili na Ahiret. Ja bih bio neobično sretan ako bih se zbog njene gradnje bar jedan čovjek više vratio u Šipovo ili ona zadržala makar jednog čovjeka više koji ima namjeru da napusti svoje ognjište.

Rijetki su trenutci u životu svakog čovjeka kad je ispunjen srećom, kao što sam ja danas. Danas se ostvario moj dosanjani san, da na zemlji mojih predaka, dijelom svog imetka , a u ime Dragog Allaha dž.š. učinim ovo plemenito dijelo. Hvala vam svima što ste mi svojim prisustvom ovaj dan učinili sretnim i zadovoljnim. Priznaću vam svima ovaj jedan od najljepših trenutaka u mom životu.

 

Vakif Asim Hamidović rodio se 1949. godine u Sarajevu, a 1957. godine seli u Banja Luku, gdje je završio školovanje i zaposlio se u.
Sa suprugom Aidom dobio je dvije prekrasne kćerke: Almu i Anesu. Početkom 1992. sa porodicom se seli u Ljubljanu gdje i sada živi, iako najviše voli reći da živi između Ljubljane, Rijeke, Banja Luke i Sarajeva. Obje ćerke su se individualno dokazale kao uspješni rukovodioci u vodećim svjetskim multionacionalnim kompanijama.

Svoje bogato radno iskustvo stekao je radeći u poduzeću Veletekstil Banjaluka. Odlučio se 1989 god.da otvori svoju firmu u Banjaluci pod nazivom Adriatekstil doo Banjaluka. Uslijed ratnih zbivanja 1992 god.seli se u Sloveniju tj. grad Ljubljanu gdje osniva firmu Telma doo Ljubljana,da bih 1997 god.osnovao poduzeće Telma doo Sarajevo.Poduzeća kako u Ljubljani tako i u Sarajevu bavila su se sa dvije djelatnosti i to:proizvodnjom muške i ženske konfekcije,kao i grosiranjem sa repromaterijalom za tekstilnu industriju.
Poduzeće Telma doo Sarajevo tokom svoga rada sve od 1997 god.do 2014 god.bilo je najveći izvoznik iz BiH gotovih konfekcijskih proizvoda uglavnom na tržište Evropske Unije.

Poduzeće Telma doo Ljubljana za svoj uspješan rad dobilo je nekoliko priznanja i nagrada,izdvojićemo neke:

-1999 god.u Waršavi je dobiva Zlatnu plaketu kao jeda od najuspješnijih firmi u Evropi u oblasti proizvodnje tekstilnih i proizvoda od kože.

-2001 god.proglašen je za jednog od najuspješnijih privrednika Republike Slovenije.

-2001 god.upisan je u Zlatnu knjigu najuspješnijih privrednika Republike Slovenije.

Kao jedan od najvećih vakifa našeg doba, uložio je mnogo truda i sredstava u rad Islamske zajednice BiH, a učestvuje u formiranju, razvoju i djelatnostima naših organizacija i udruženja u Ljubljani. Uvijek ističe da mu je pored porodice na prvom mjestu država Bosna i Hercegovina, bošnjački narod, vjera, kultura, tradicija i običaji.

Biti poduzetnik je jako težak posao, ali novac sam po sebi ne treba biti cilj. Vakuf služi kao svojevrsni poticaj za istinsko ispunjenje vjerske obaveze prema Stvoritelju i ljudima putem odricanja materijalnih dobara za uzvišene opće ciljeve. Trajno osiguravanje dobrobiti zajednici predstavlja odraze velike kulture i svijesti pojedinca. Zbog toga, pored svih priznanja, Asim Hamidović ističe da mu je najdraža Vakufnama Rijaseta IZ BiH za Vakuf džamije i kompleksa u Šipovu.

Kad god obavi neki koristan posao ma koliko on veliki bio, čovjek osjeća navalu pozitivne energije, entuzijazma, samopouzdanja i u njemu se budi snaga za ljepši i sretniji život. Činjenjem dobrih dijela, zapravo čovijek najviše pomaže sebi. Čvrsto odlučivši da pomogne i drugim narodima koji su u patnji, zajedno sa suprugom Aidom, odlučio je izgraditi dva bunara: u Čadu i u Somaliji.

Vakif Asim Hamidović poznat je kao veliki ljubitelj sporta i ribolova. Bio je na svim značajnijim utakmicama naših Zmajeva, između ostalog i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a reprenzetaciju prati gdje god da nastupa.

– VAKIF ASIM HAMIDOVIĆ OBRADOVAO SVOJE DŽEMATLIJE U ŠIPOVU –

Veliki dobrotvor, humanitarac i Vakif Islamskog centra (Džamije) u Šipovu Asim Hamidović ,sa suprugom Aidom, obradovao je svoje džematlije pred Bajram sa 70 paketa za 70 porodica koje žive na rubu egzistencije.

Opšte je poznato, da je Vakif Asim Hamidović čovjek dobrog srca i čovjek koji je mnogo učinio za svoje Šipovo i svoje džematlije. A evo pokazao je i sad svoje veliko srce sa svojom hanumom Aidom. Realizaciju podjele paketa, organizirao je RO MDD Merhamet Banja Luka na čelu sa Spahić Jasmin i MDD Merhamet Šipovo.

Molimo Uzvišenog Boga dž.š, da njemu i njegovoj porodici, podari dobrog zdravlja, bereketa, sreće i dobrog uspjeha kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Neka ga samo dobro prati.

Objavljeno 06.06.2019. FB Jasmin Spahić

Knjiga o Bošnjacima na Soškom frontu

Poginulim Bošnjacima na Soškom frontu je posebnu knjigu, naslovljenu Bosna i Soča, posvetila slovensko-bosanska spisateljica Valerija Skrinjar Tvrz, a na prijedlog tadašnjeg uposlenika ambasade Bosne i Hercegovine u Sloveniji profesora Ferhata Šete. Štampu knjige je omogućio bosansko-slovenski privrednik Asim Hamidović, a izdanje je pomoglo i Društvo bosanskohercegovačkog i slovenskog prijateljstva Ljiljan iz Ljubljane. Knjiga je izašla 2001. godine i ubrzo je prevedena i na slovenski jezik.