Džamija u Logu pod Mangartom

Za razliku od Bošnjaka koji su sahranjeni na području Slovenije, a poginuli su u Prvom svjetskom ratu, Bosnjaci u Austriji imaju mezaristan koji im je dostojan. Groblje muslimasnkih boraca poginulih u Prvom svjetskom ratu, koje se nalazi u Grazu je uskladjeno sa propisima njihove vjere i njihovom tradicijom. Nadajmo se da ce nepravda ucinjena hrabro poginulim muslimanskim borcima na S. Frontu biti ispravljena.
Kada je 1915 godine Italija stupila u rat, na zapadnoj je strani Austougarske granice uspostavljen Soski front. U sklopu austrougarskih jedinica u proljece 1916 godine na front su pristigle i jedinice iz Bosne i Hercegovine. Najveci procenat u tim jedinicama bili su muslimani.

Prva jedinica koja je stigla na Soski front bila je 4. BH. Regimenta koja je imala polozaje na Rombonu. U malom selu Log pod Mangartom u dolini Koritnice sebi su sagradili malu dzamiju. Dzamija nije bila velikih gabarita. Imala je jedno kube (kupolu) i munaru. Njena boja je bila bijela. Nalazila se otprilike 100 metara od Donjeg Loga. O dzamiji imamo sasvim malo podataka. Jedina svjedocanstva da je ona tu bila jesu fotografije koje je napravio nepoznati austrijski oficir i ono Å¡to kazu tamosnji mjestani, a to je kako su njima prenijeli njihovi stariji da je tu nekada bila moseja (dzamija).

 

Džamija u Logu pod Mangartom bila je džamija koju su 1916. godine sagradili Bošnjaci u slovenskom naselju Log pod Mangartom. Poznata je kao prva džamija koja je izgrađena na prostoru današnje Slovenije.Kada se 1915. godine otvorio Soški front između Austrougarske i Italije na području današnje zapadne Slovenije, na ove su prostore došle brojne bosanskohercegovačke jedinice u sklopu austrougarske vojske, koje su važile za elitne trupe. Tako je u alpsko selo Log pod Mangartom 1916. godine došao Četvrti bošnjački regiment, koji je u jesen iste godine sagradio džamiju. Bošnjaci su bili poznati kao neustrašivi i hrabri borci, te u toku rata Italijani nikada nisu uspjeli probiti položaje Bošnjaka. Nakon završetka rata, Bošnjaci su se preko Vršiča povukli do Ljubljane. Interesantno je da su mještani Kranjske Gore poslije odlaska Bošnjaka proširili priče, da Italijane na Vršiču čekaju Bošnjaci, što neki uzimaju kao dokaz, zašto Italijani nikada nisu prešli Vršič i spustili se do Ljubljane.

Džamija je nakon rata srušena. Predpostavlja se da su je srušili Italijani, kako bi se time Bošnjacima osvetili za brojne poraze na tom ratištu. Danas postoji samo šest fotografija ove džamije. Interesantan je podatak da je u vrijeme dok je Jožef Školč bio slovenski ministar za kulturu, urađen projekat za rekonstrukciju džamije, ali se on nikada nije realizirao. U blizini džamije i danas se nalazi mezarje gdje su ukopana 102 Bošnjaka. Prvobitno na mezarovima su se nalazili nišani, da bi ih neko nakon rata zamjenio križevima.

Međutim 18. augusta 2007. godine križevi su ponovo zamjenjeni nišanima.

Također je i u naselju Most na Soči postojao mesdžid kojeg su sagradili Bošnjaci iz 6. bosanskohercegovačkog streljačkog bataljona. Fotografija ovog mesdžida nažalost nema

 

Pripadnici 4. bošnjačkog regimenta ispred džamije

U vrijeme dok je Jožef Školč bio slovenski ministar za kulturu, urađen je projekat za rekonstrukciju džamije koji nije realiziran.